Kotimaan matkailusesonki käy kuumana ja Suomessa riittääkin nähtävää niin luontokohteista kuin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille. Kokosimme neljä kesähelteitä viilentävää kohdetta Suomenlahdelta Napapiirille.
1. Fiskarsin ruukkikylän ilkeä patruuna
Fiskarsin laajalla ruukkialueella on lähes 400-vuotinen historia. Fiskarsin kartano perustettiin Fiskars-joen varrelle jo 1500-luvulla ja rautaruukki seuraavalla vuosisadalla. Päivänpaisteessa alue on kaunis erityisine luontoineen ja kymmenine rakennuksineen, mutta pimeällä siitä saatta tulla pelottava paikka. Tarinoiden mukaan ruukkialueen rakennuksissa liikkuu monenlaisia kummituksia.
Ruukinkartanon päärakennus Stenhuset eli Kivimuuri rakennettiin 1800-luvun alussa. Ruukin silloin omistaja, patruuna Bengt Ludvig Björkman oli aikalaisten ja tarinoiden mukaan tavattoman ilkeä ja väkivaltainen mies, jota omatunto kuitenkin soimasi. Hänen sanotaan pitäneen silmiä kiinni vaunuajelulla tiluksillaan, kun ei kestänyt nähdä laiminlyömänsä ruukin työntekijöiden kurjuutta. Kerran patruuna käski renkiensä ruoskia erään ruukin työntekijän niin perusteellisesti, että tämä kuoli. Patruuna sai vankeustuomion ja menetti lopulta myös ruukkinsa. Hänen sanotaan edelleen kulkevan rakennuttamansa Kivimuurin käytävillä ja vaeltavan alueen puistossa. Kenties syyllisyys ei jätä häntä rauhaan.
2. Murha Aulangolla?
Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla sijaitseva Aulangon puisto on viehättävä luontokohde, jonka jylhät kalliot kohoavat yli sata metriä merenpinnan yläpuolella. Upeisiin maisemiin rakennettu funkkishotelli avasi ovensa uudenvuodenaattona 1938 ja majoittaa ulkoilu- ja virkistysmatkailijoita edelleen.
Kesällä 1939 hotellissa vieraili elokuvaohjaaja Valentin Vaalan suojatti Sirkka Sari, joka tunnetaan erityisesti Niskavuoren naisten pääroolista. Vasta 19-vuotias näyttelijä oli juhlimassa viimeiseksi elokuvaksi jääneensä Rikkaan tytön valmistumista. Sari halusi haukata raitista ilmaa ja siirtyi seuralaisensa kanssa hotellin näköalatasanteelle. Silminnäkijähavaintojen mukaan hän kiipesi terassilta vielä lyhyen matkan näkötorniksi luulemaansa savupiippuun ja putosi sinne. Sarin kihlattu uskoi kuolemaansa asti, että hänen morsiamensa murhattiin, mutta yleisesti tapahtumaa pidetään puhtaana onnettomuutena. Sari haudattiin kahden kilometrin pituisen surusaaton saattelemana elokuussa 1939, mutta hänen hautansa hävisi talvisodan aikana, eikä sitä ole koskaan löytynyt uudestaan. Tarina kertoo, että traagisesti kuolleen filmitähden saattaa edelleen kesäyönä nähdä tippuvan savupiippuun. Toiset ovat nähneet hänet katselemassa maisemia näköalatasanteella, joka on nyt turvallisuussyistä suljettu.
3. Napapiirin aavehotelli
Hotelli Pohjanhovi Rovaniemellä aloitti toimintansa vuonna 1936, ja yli 80-vuotisen historiansa aikana se on kestinnyt vieraita tukkijätkästä kuninkaaseen. Vuosikymmenten kuluessa sen saleista, huoneista ja käytävistä on kerrottu myös toinen toistaan kummallisempia tarinoita. Onko joku henkiökunnasta tai vieraista jäänyt ikiajoiksi kulkemaan loistelisaan hotellin tiloihin?
Pohjanhovin ruokasalissa on kolmen viime vuosikymmenen aikana tehty lukuisia havaintoja järjestyksestä ja siisteydestä huolehtivasta rouvasta. Niin henkilökunta kuin hotellivieraatkin ovat havainneet entisaikojen tarjoilijan univormuun pukeutuneen naisen joko kulkevan ohi kunnes katoaa tai seisovan jossain päin salia seuraamassa tapahtumia. Joskus on ilmestynyt kuin tyhjästä täydellinen illalliskattaus tai kauniisti taiteltuja lautasliinoja.
4. Suomenlinnan kummituskeskittymä
Suomenlinnan historia on verinen. Linnoitussaarella ovat kärsineet ja kuolleet niin sotilaat siviilit kuin vangit. Linnake on toiminut kolmen valtion alaisuudessa lähes 300 vuotta, joten aaveita riittää monelta aikakaudelta. Historiansa aikana saari on toiminut armeijan tukikohtana, vankilana, telakkana, vankileirinä, suosittuna matkailukohteena ja asuinpaikkana.
Suomenlinnassa aavehavainnot pystyy liittämään selkeästi eri aikakausiin ja aitoihin tapahtumiin. Saarella ei oikeastaan ole sellaista kolkkaa, josta ei kerrottaisi kummitustarinaa. Esimerkiksi eri puolilla Kustaanmiekkaa on havaittu marssivia sotilaita jopa keskellä päivää ja tunneleissa kerrotaan kulkevan ruotsalaisen sotilaan haamu, joka kävelee edestakaisin kuin edelleen jotakin vartioiden.