Koulun taulut esittelee Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun taidekokoelman aarteita

Pekka Hakon kirjoittama teos kertoo monipuolisesti SYK:n taidekokoelmasta löytyvistä teoksista ja niiden tekijöistä.

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK) omistaa merkittävän taidekokoelman, johon kuuluu muun muassa Magnus von Wrightin, Hjalmar Munsterhjelmin, Albert Edelfeltin, Venny Soldan-Brofeldtin, Eero Järnefeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Helmi Biesen ja Hugo Simbergin ja Juhana Blomstedtin teoksia sekä paljon koti- ja ulkomaista taidegrafiikkaa. SYK:n koulurakennukset Yrjönkadulla, Nervanderinkadulla ja Isonnevantiellä ovat kuin gallerioita, joiden seinillä olevat teokset ovat olleet osa koulutyön arkea jo usean sukupolven ajan.

Pekka Hakon kirjoittama Koulun taulut esittelee monipuolisesti SYK:n taidekokoelmasta löytyviä teoksia sekä niiden tekijöitä ja kohteita. Samalla se kertoo koulun taidekokoelmaa kartuttaneiden lahjoitusten historiasta. Teos tarjoaa kiehtovan kurkistuksen SYK:n taidekokoelman aarteisiin ja on mielenkiintoista luettavaa jokaiselle SYK:ssa opiskelleelle ja taidehistoriasta kiinnostuneelle.

SYK:n yli 200 taideteoksen kokoelma kertoo samalla paljon suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurihistorian kehityksestä. Vuonna 1886 perustettu Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu otti ensimmäisinä vuosikymmeninään kantaa tyttöjen koulutukseen ja kielikysymykseen, ja sen taidekokoelmasta löytyvät teokset puolestaan heijastavat aikansa poliittista tilannetta, kuten suomalaisuusliikkeen nousua.

Koulussa esillä olevilla taideteoksilla on arvo myös SYK:ssa opiskelleita sukupolvia yhdistävänä kokemuksena.

”Meille SYK:n luokkahuoneissa ja käytävillä koulupäiviämme viettäneille oppilaille maalaukset, veistokset ja grafiikanlehdet olivat luonteva osa arkipäivää – teoksiin ei oikeastaan osannut kiinnittää erityistä huomiota. Vain harvat meistä pysähtyivät todella tutkimaan teoksia, mutta siitä huolimatta monet kuvat ovat iskostuneet tajuntaamme”, SYK:ssa itsekin opiskellut Hako kirjoittaa.

FL, KM Pekka Hako on julkaissut kolmisenkymmentä kirjaa kulttuurihistorian ja ennen kaikkea musiikin alalta. Hän on toiminut monipuolisesti suomalaisessa kulttuurielämässä, mm. musiikkielämän johtotehtävissä kotimaassa ja kulttuurineuvoksena Suomen Washingtonin suurlähetystössä. Vuonna 2006 hän julkaisi SYK:n arkistosta löytyneistä kirjeistä teoksen Kirjeaarteita koulusta. Kulttuurihistoriaa nuorelle suomalaiselle (SKS). Nykyään Hako työskentelee tietokirjailijana ja dokumenttielokuvien tekijänä.

Pekka Hako
Koulun taulut – Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun taidetta
ISBN 978-951-858-468-4

224 sivua
SKS Kirjat 2024

Tilaa verkkokaupasta >>