Noin 420 000 karjalaista menetti kotinsa jatkosodan päättyessä vuonna 1944. He pakenivat Karjalasta ja aloittivat elämänsä tyhjästä uusilla kotipaikkakunnillaan. Evakkosukupolven jälkeen on syntynyt monta sukupolvea, joissa on herännyt halu ymmärtää evakoiden kokemuksia ja säilyttää heidän henkistä perintöään.
Evakoiden jälkipolvet näkevät merkityksellisenä sen, että he kuuluvat laajempaan kokonaisuuteen, sukupolvien ketjuun. Oman suvun juurien tutkiminen lisää itseymmärrystä. Mistä syntyykään avoin ja iloinen karjalaisuus, joka toisessa tilanteessa kääntyy hiljaiseksi itkuksi ja suruksi?
Sirpa Pääkkösen uutuuskirjassa Karjala sydämessä kymmenen eri ikäistä karjalaistaustaista kertoo, mitä karjalaisuus merkitsee heille, kun sodan päättymisestä on kulunut pian kahdeksankymmentä vuotta. Kaikilla haastatelluilla on hyvin vahva side karjalaisuuteen. He kokevat tärkeänä sen, että karjalainen kulttuuri ja identiteetti säilyvät. Pala historiaa herää eloon evakoiden jälkipolvilleen kertomissa tarinoissa.
– Lastenlasten on usein vaikea ymmärtää evakkopolven menetyksen syvyyttä. Evakkoon lähdettiin niin nopeasti, että karjalanpiirakat jäivät uuniin paistumaan, eikä matkatavaroina ollut paljon muuta kuin päällä olevat vaatteet. Koko entinen elämä pyyhkäistiin kerralla pois. Lapsenlapsissa isovanhempien tarinoiden kuuleminen herättää kiukkua ja surua ja samalla kunnioitusta sodan käynyttä sukupolvea kohtaan, Pääkkönen kuvaa.
Karjala elää muistoissa ja mielikuvissa, jotka siirtyvät sukupolvelta toisella. Niiden myötä avautuu ikkuna toisiin aikoihin ja omiin juuriin. Sirpa Pääkkönen on itsekin karjalaisen evakkoäidin tytär. Hän matkusti vuonna 2015 Venäjän Karjalaan Petroskoihin etsimään muistoja siitä Äänislinnasta, jossa hänen vanhempansa sota-aikana tapasivat.
Matka Petroskoihin, äitini Äänislinnaan, oli minulle käännekohta, jonka jälkeen aloin tutkia karjalaisuuden perintöä omassa elämässäni. Vietin lapsuuteni Pohjanmaalla ja vasta keski-iässä oivalsin, että olen juuriltani myös karjalainen. En perinyt äitini vilkkautta, mutta sain karjalaisuudesta jotain muuta: sitkeyttä, innostuneisuutta ja rohkeutta ottaa vastaan haasteita.
Sirpa Pääkkönen on pohjalaissyntyinen, Helsingissä asuva toimittaja ja tietokirjailija. Hänen äitinsä suku oli kotoisin Karjalankannakselta Vahvialasta. Pääkkösen aikaisempi teoksia ovat Pätkiä & potkuja – Naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä (2020) ja Ole oma pomosi – Virtaa työhön ja vapaalle (2022, yhdessä Nina Lyytisen kanssa). Kuva: Inna Pääkkönen.
Sirpa Pääkkönen
Karjala sydämessä – Elämänvoimaa itäisistä juurista
ISBN 978-951-858-333-5
SKS Kirjat 2022