Vaivaisukot olivat suomalaisen perusturvan pioneereja, kertoo Ville Vauhkosen uutuuskirja

Vaivaisukot keräyslippaineen ovat päivystäneet kirkkojemme porteilla jo 1600-luvulta lähtien. Ukot keräsivät rahaa vaivaiskassoille ja pitäjien vilja-avun tueksi. Vaivaisukko oli paikallinen auttamisen muoto aikana ennen sosiaaliturvaa. Yhteisö piti huolen omistaan, ja puuveistokset symboloivat tätä perusturvajärjestelmää. Ne myös loivat auttamismallin eetoksen esittäessään tavallisia ihmisiä eivätkä pyhimyksiä tai muita sankarihahmoja. 

On se miespolvien ajat sanattomin sanoin almuja anellut. Suuren suuri sen saalis ei lie koskaan ollut. Mutta olemassaolollaan on se ollut muistuttamassa meille ainaisesta avuntarpeesta ympärillämme, ja että autuaampi on antaa kuin ottaa.”

Otto Aarnisalo, 1899

Vaivaisukot – perusturvan pioneerit kertoo suomalaisen perusturvan historiasta vaivaisukon silmin. Samalla teos käy läpi hyvinvointivaltiomme varhaista historiaa: perusturvan kehittäminen oli tärkeä osa kansakunnan rakentamista. Vaivaisukot ovat ainutlaatuinen osa suomalaista kulttuuriperintöä ja perusturvamme todellisia pioneereja.

Ville Vauhkonen
Vaivaisukot – Perusturvan pioneerit
ISBN 978-951-858-307-6
SKS Kirjat 2022

Tilaa teos verkkokaupastamme >>
Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>