Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Turun Kirjamessut 2023

29.9.20231.10.2023

SKS on mukana Turun Kirjamessuilla! Tervetuloa viettämään mukavaa kirjallista viikonloppua Turkuun syys-lokakuun vaihteessa.

Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma, Turun Kirjamessut, täyttää jo huimat 33 vuotta. Pitkät perinteet omaava messutapahtuma järjestetään Turun Messukeskuksessa 29.9.–1.10.2023. Messuilla pääset tapaamaan kiinnostavimpia kirjailijoita, seuraamaan ajankohtaisia keskusteluja, hankkimaan kirjat messuhintaan sekä nauttimaan ainutlaatuisesta messutunnelmasta!

SKS on mukana Turun Kirjamessuilla, tervetuloa tekemään messuhintaisia löytöjä kirjakauppa Tiedekirjan osastolta!


SKS:n kirjailijat Turun Kirjamessuilla

Tervetuloa kuuntelemaan kiinnostavaa ohjelmaa Turun Kirjamessuille! Kirjailijamme signeeraavat esiintymisten jälkeen teoksiaan kirjakauppa Tiedekirjan osastolla.

 

PERJANTAI 29.9. 

Kenen Kalevala?
klo 12.30–12.52, Kuisti-lava

Onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä? Finlandia-voittaja Juha Hurme on penkonut Kalevalan tekstejä ja myyttejä. Kenen Kalevala? on jännityskertomus kulttuurissamme vaikuttavien väkevien voimien alkuperästä. Hurmeen kanssa keskustelee perinteentutkija Ulla Piela.


Juha Hurme koululaisten haastateltavana
klo 13.20–13.35, Turun seudun äidinkielenopettajien yhdistyksen osasto


Kielen valta: sanojen jyvät ja akanat
klo 15.00–15.30, Auditorio

Miten kielellä vaikutetaan, käytetään voimaa, otetaan vastuuta? Ajankohtaisia sanoja punnitsemassa kirjailijat Koko Hubara, Anja Snellman ja Juha Hurme. Paneelin vetää kirjailija ja Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola.

 

LAUANTAI 30.9. 


Tanssin viemät – intohimosta tanssiin
klo 14.30–15.00, Fiore-lava

Tanssi on luovaa liikettä, tunneilmaisua ja hikistä liikuntaa, jolla on positiivinen vaikutus mm. aivotoimintaan. Mitä tapahtuu, kun hurahtaa tanssiin? Keskustelijoina ovat tanssista kirjoittaneet Henna Raatikainen ja Henna Karppinen-Kummunmäki (Lavatanssien hurma, SKS Kirjat 2020) sekä neurotieteen näkökulmasta tanssia tutkinut Hanna Poikonen. Juontajana Hannele Jyrkkä.

Tiina Mahlamäki ja Minna Opas koululaisten haastateltavina
klo 15.20–15.35, Turun seudun äidinkielenopettajien yhdistyksen osasto


Uushenkisyys ja rituaalit nykyajan ihmisen elämässä
klo 16.00–16.30, Fiore-lava

Miksi ihmisillä on yhteiskunnan maallistumisesta huolimatta kaipuu lumoon ja pyhän kokemiseen? Millaisia suuntauksia uushenkisyys on saanut 2000-luvun Suomessa? Millainen rooli rituaaleilla voisi olla nykyajan ihmisen elämässä? Haastateltavina Turun yliopiston uskontotieteen professori Minna Opas ja yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki sekä Rituaalikirjan kirjoittaja Reetta Ranta. Haastattelijana Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori Riitta Monto.


Helsinki 1944
klo 16.00–16.22, Puisto-lava

Miksi Neuvostoliiton suurhyökkäys epäonnistui ja Helsinki pelastui? Entä miten kävi Turun? Historiantutkija Ville Jalovaara on tutkinut sota-arkistoja ja selvittänyt, mitä Suomen kohtalonviikkoina tapahtui – niin vallan saleissa, pommisuojissa, yöhävittäjien tukikohdassa kuin yksittäisillä ilmatorjuntatykeillä. Esa Silander haastattelee.


 

SUNNUNTAI 1.10. 

Ensimmäinen – Carl Eneas Sjöstrandin istuva Porthan
klo 11.00–11.22, Kuisti-lava

Turussa vuonna 1864 paljastettu monumentti H.G. Porthanille on Suomen ensimmäinen julkinen veistos. Jyrki Siukosen tuore tutkimus johdattelee 1800-luvun puolivälin kuvanveistäjien maailmaan ja esittelee uusia tapoja katsoa Porthanin puistossa sijaitsevaa muistomerkkiä. Kuvataiteilija Jan-Erik Andersson haastattelee.


Karhu – Pohjoisten kansojen myyttejä
klo 12.00–12.22, Agricola-lava

Perinteentutkija Pasi Klemettinen on tutkinut myyttistä metsän kuningasta, suomalaisen korpikansan peijaisia ja pohjoisen muinaisuskon karhukultin lisäksi mm. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen perinteitä. Haastattelijana Menneisyyden jäljillä -podcastin Lotta Vuorio.


Sävelten tyttäret
klo 15.30–15.52, Puisto-lava

Susanna Välimäki ja Nuppu Koivisto-Kaasik ovat laatineet elämäkerrat yli 120 säveltäjänaisesta 1800- ja 1900-lukujen Suomessa. Monet heistä kuuluivat tunnettuihin sukuihin Edelfeltistä Nervanderiin, mutta ovat tulleet sukupuolensa vuoksi marginalisoiduiksi. Mitä on jäänyt unohduksiin, mitä uutta on löytynyt? Haastattelemassa Maarit Leskelä-Kärki.

Tiedot

Alkaa:
29.9.2023
Loppuu:
1.10.2023
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Turun Messukeskus
Messukentänkatu 9-13
Turku, 20210
+ Google Map
Puhelin
Turku