Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tietokirjailta Hämeenlinnan pääkirjastossa

24.11.2022 klo 17:3018:30

Mikä yhdistää teoksia Minä, koira ja ihmiskunta (2022) ja Pullopostia Seilin saarelta (2020)? Tietokirjailijat Tiina Raevaara ja Susan Heikkinen vierailevat Hämeenlinnan pääkirjaston Kirjastotorilla Maria Lassila-Merisalon haastattelussa torstaina 24.11. klo 17.30.

Tiina Raevaaran Minä, koira ja ihmiskunta (Like 2022) on viihdyttävä syväsukellus koiran ja ihmisen yhteiseen historiaan. Biologi-kirjailijan omakohtainen teos kuvaa sykähdyttävällä tavalla ihmisen rinnakkaiseloa eläinten kanssa. Miksi uupunut tuntee olonsa levolliseksi koiransa seurassa mutta muiden perheenjäsenten vetoavat katseet väsyttävät? Miksi eläimet ylipäänsä herättävät voimakasta empatiaa? Mitä eläinyhteys tarkoittaa evoluution ja ihmiseksi kehittymisen näkökulmasta? Koira on paljon vanhempi ihmiskunnan luomus kuin kirjoitustaito, maanviljelys tai kristinusko. Ihmisen ja koiran yhteisen matkan kartoittaminen avaa kiehtovan näköalan niin ihmisyyden perimmäiseen olemukseen kuin luontosuhteeseenkin.

Susan Heikkisen Pullopostia Seilin saarelta (SKS 2020) kertoo elämästä syrjäisellä Seilin saarella, jonne mieleltään järkkyneitä naisia unohtui vuosikymmeniksi. Lasipullot olivat säilyneet Seilin saaren metsissä 1950-luvulta saakka. Niihin kätketyissä lappusissa kerrottiin lääkkeistä ja sähköiskuista, elämästä suljettujen ovien takana. Kuka ne oli kirjoittanut? Mitä hänelle oli tapahtunut? Kallionkoloon haudattujen muistojen kirjoittajaksi paljastui Seilin sairaalan potilas numero 43, Saima Rahkonen. Saima eli viimeiset vuotensa Seilissä, jonne hänet oli passitettu parantumattomasti mielisairaana. Pullopostia Seilin saarelta kertoo hänen tarinansa. Susan Heikkisen teos avaa Saiman tarinan kautta näkymiä psykiatrisen hoidon kehitykseen ja hulluuden historiaan.

Kirjailija, tiedetoimittaja, perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi FT Tiina Raevaara on palkittu muun muassa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla (2015) ja Tieteen puolesta -palkinnolla (2021).
Toimittaja Susan Heikkinen sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2021 teoksestaan Pullopostia Seilin saarelta.
Tutkijayliopettaja, FT Maria Lassila-Merisalo on Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan jäsen ja Suomen tietokirjailijoiden yhdistyksen Kanta-Hämeen toimikunnan puheenjohtaja.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, sen järjestää Suomen tietokirjailijat ry. ja Hämeenlinnan kirjasto.

Tiedot

Päivämäärä:
24.11.2022
Aika:
17:30 – 18:30
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
Lukiokatu 2
Hämeenlinna, Suomi
+ Google Map