Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kirjanjulkistustapahtuma: Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa

15.2.2023 klo 17:0019:00

Tule Kansallismuseoon tutustumaan alkuperäiskansa nenetsien elämään Siperian tundralla ja seuraamaan keskustelua uralilaisten kansojen olosuhteista nyky-Venäjällä. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.

Pohjois-Siperian Jamalissa, paimentolaiskulttuurin ja poronhoidon viimeisellä reunalla, elää nenetsien alkuperäiskansaa. Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio ovat tehneet elämäntyönsä Jamalin nenetsien katoavaa elämäntapaa dokumentoiden. Tapahtumassa julkistetaan heidän teoksensa Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa (yhdessä Pekka Lehmuskallion ja Kirsikka Moringin kanssa).

Illan aikana pääsemme tutustumaan Kansallismuseon Siperian alkuperäiskansoihin liittyvään kokoelmatyöhön ja kuulemaan Markku Lehmuskallion matkoista Jamaliin. Esillä on myös Pekka Lehmuskallion ainutlaatuisia valokuvia. Tilaisuudessa esitetään myös samaanikohtaus Markku Lehmuskallion elokuvasta Nedarma – matka, jonka jälkeen Anastasia Lapsui rummuttaa ja laulaa nenetsilauluja.

Ohjelman päättää paneelikeskustelu uralilaisten kansojen olosuhteista nyky-Venäjällä. Keskustelemassa ovat Ville Haapasalo, René Nyberg ja Janne Saarikivi. Keskustelun vetää Kirsikka Moring.

Anastasia Lapsui, Markku ja Pekka Lehmuskallio sekä tilaisuuden juontava Kirsikka Moring signeeraavat uutuuskirjaansa Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa (SKS Kirjat 2023).

Ohjelma

17.00 Tervetuloa
17.05 Siperia Suomen kansallismuseon kokoelmissa, intendentti Anna-Mari Immonen
17.15 Kohtaus elokuvasta Nedarma – matka (2008, 5 min)
17.20 Markku Lehmuskallio kertoo matkoistaan Jamaliin, taustalla Pekka Lehmuskallion valokuvia Jamalin nenetseistä
17.35 Anastasia Lapsui rummuttaa ja laulaa nenetsilauluja
17.50 Paneelikeskustelu ja yleisökysymyksiä: uralilaisten kansojen olosuhteet nyky-Venäjällä. Kirsikka Moring (pj), Ville Haapasalo, René Nyberg, Janne Saarikivi
18.50 Kirjojen signeerausta

Tilaisuus järjestetään Kansallismuseon Auditoriossa (museon pohjakerros). 

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa SKS:n Youtube-kanavalla kahden viikon ajan.

 

Tiedot

Päivämäärä:
15.2.2023
Aika:
17:00 – 19:00
Tapahtumaluokat:
,

Tapahtumapaikka

Kansallismuseo
Mannerheimintie 34
Helsinki, Suomi
+ Google Map