Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Helsingin Kirjamessut 2022

27.10.202230.10.2022

SKS on mukana Helsingin Kirjamessuilla! Tervetuloa Suomen suurimpaan kirjallisuustapahtumaan kuulemaan mielenkiintoista ohjelmaa ja tekemään messuhintaisia löytöjä osastollemme 6f50.

Helsingin Kirjamessut on syksyn kohokohta ja Suomen suurin kirjatapahtuma! Tule tapaamaan kiinnostavia kirjailijoita, seuraamaan ajankohtaisia keskusteluja, hankkimaan lukemista messuhintaan ja nauttimaan ainutlaatuisesta messutunnelmasta. Mukana yli 1000 esiintyjää Suomesta ja maailmalta. Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi – ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Kirjamessujen kanssa samaan aikaan järjestettävillä Viini & Ruoka -messuilla voi vierailla samalla pääsylipulla.

SKS:n kirjailijat Helsingin Kirjamessuilla

Tervetuloa kuuntelemaan kiinnostavaa ohjelmaa Helsingin Kirjamessuille! Kirjailijamme signeeraavat esiintymisten jälkeen teoksiaan SKS:n osastolla 6f50.

TORSTAI 27.10.

Daalia ja pelakuu – Suomalaisen puutarhan kasvutarina
klo 10.30–11.00, Kruununhaka-lava (Tiedetori)

Kuinka turhana kartanoelämän ylellisyytenä pidettyjen puutarhojen hoidosta tuli jokaisen pihan harrastus. Kasviarkeologi ja -biologi Teija Alankoa haastattelee Lotta Vuorio.

Talviretkeilijän opas
klo 12.00–12.30, Vallisaari-lava

Talvi on parasta retkeilyaikaa! Suomen tunnetuin luontokirjailija Jouni Laaksonen antaa parhaat vinkit retkeilykauden jatkamiseen pitkälle talveen – ja sen yli. Laaksosta haastattelee Retki-lehden päätoimittaja Petri Laine.

Vaellusvarusteet, Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet ja Vuoden vaellus
klo 12.30, Vallisaari-lava

Vaellusta, pohjoisen kohteita ja varusteita. Juha Hietanen haastattelee kolmen retkeily- ja eräkirjan kirjoittajia.

Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa
klo 18.30–19.00, Kruununhaka-lava (Tiedetori)

Mitä Neuvostoliitosta muistetaan ja miten se muistetaan? Entä mikä unohdetaan ja mistä ei puhuta? Anna Helle ja Pia Koivunen keskustelevat Aleksi Mainion johdolla.

PERJANTAI 28.10.

Ratajätkät – Rautatienrakentajien kokemukset 1857–1939
klo 10.30–11.00, Kruununhaka-lava (Tiedetori)

Suomen rautateitä on ollut rakentamassa tuhansia työmaalta toiselle kulkevia ratajätkiä. Kalle Kallio on tutkinut, miten ratatiet rakennettiin ja kuinka työmaat muuttuivat vuosikymmenten kuluessa. Häntä haastattelee Henrik Meinander.

Sydänsurujen historia
klo 16.00–16.30, Kruununhaka-lava (Tiedetori)

Miten ihmiset ennen meitä ovat kaivanneet rakkautta? Kuinka rakkauden takia on surtu ja kärsitty? Sydänsurujen historia -teoksen kirjoittanutta Henna Karppinen-Kummunmäkeä haastattelee Anna Kortelainen.

Kokemuksia mielisairaalasta
klo 16.30–17.00, Kruununhaka-lava (Tiedetori)

Saara Jäntti ja Anu Rissanen keskustelevat siitä, miten mielisairaalat tänä päivänä muistetaan ja miten muistot vaikuttavat psykiatriseen hoitoon ja sairauksiin suhtautumiseen. Heitä haastattelee toimittaja Jani Tanskanen.

Kieli ja eläin
klo 19.00–19.30, Kruununhaka-lava (Tiedetori)

Miten koiralle vastataan keskustelussa? Miten puhutaan lehmille, kanoille ja hevosille? Kuinka muiden lajien läsnäolo näkyy kielessä? Anni Jääskeläistä ja Katariina Harjunpäätä haastattelee toimittaja Kalle Haatanen.

LAUANTAI 29.10.

Sorretut sanat – Vainottujen neuvostokirjailijoiden jäljillä
klo 11.30–12.00, Suomenlinna-sali

Sananvapaus kaventuu Venäjällä ja menneisyyden kipukohdista vaietaan taas. Palkitut kirjailijat Ville-Juhani Sutinen ja Ville Ropponen kertovat neuvostokirjallisuudesta ja kirjailijoiden kohtaloista lokakuun vallankumouksesta neuvostoimperiumin romahtamiseen. Heitä haastattelee toimittaja Iida Simes.

Trauma ja luonto & Säällisiä ajatuksia
klo 12.00–12.30, Hakaniemi-lava

Harri Virtanen halusi selvittää, miksi hänen sukupolvensa mieluummin antaa planeetan tuhoutua kuin muuttaa ruokavaliotaan. Taina Laanen teos kertoo elämästämme ilmastovaateiden keskellä. Kirjoittajia haastattelee toimittaja Raisa Rauhamaa.

Ei minusta tarvitse välittää – Tuhkimotarinoita naisten päihderiippuvuudesta
klo 13.00–13.30, Vallisaari-lava

Kuinka päihderiippuvuuteen sairastutaan ja miten siitä toivutaan? Naisten toipumistarinoista kirjan kirjoittanutta Hannele Nykästä haastattelee toimittaja Raisa Rauhamaa.

SUNNUNTAI 30.10.

Volter Kilpi -elämäkerta
klo 11.00–11.30, Töölö-lava

Volter Kilven teos Alastalon salissa on nimetty Suomen parhaaksi romaaniksi, mutta millainen ihminen oli kirjailija itse? Kilpi-elämäkerran kirjoittaja Laura Kokkoa haastattelee kirjailija Juha Hurme.

Sofi Oksasen romaanitaide
klo 13.00–13.30, Kruununhaka-lava

Markku Lehtimäki on tutkinut Sofi Oksasen romaaneja. Missä määrin ne ovat teemoiltaan samankaltaisia, mutta tyyliltään ja keinoiltaan erilaisia. Helena Ruuskan haastateltavina ovat Markku Lehtimäki sekä Sofi Oksanen itse.

Karjala sydämessä – Elinvoimaa itäisistä juurista
klo 15.00–15.30, Kruununhaka-lava

Karjala elää muistoissa ja mielikuvissa, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle. Mitä karjalaisuus merkitsee nyt, kun sodan päättymisestä on kulunut pian 80 vuotta? Karjala sydämessä -teoksen kirjoittajaa Sirpa Pääkköstä haastattelee Lotta-Sofia Saahko.

Tolkien ja Kalevala
klo 15.30–16.00, Kruununhaka-lava

Minkälainen oli Kalevalan vaikutus Taru sormusten herrasta -fantasiaromaanin tarinoihin ja maailmoihin? Tolkien ja Kalevala -kirjan kirjoittajaa Jyrki Korpuaa haastattelee toimittaja Juha Roiha.

Tiedot

Alkaa:
27.10.2022
Loppuu:
30.10.2022
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://kirjamessut.messukeskus.com/

Tapahtumapaikka

Helsingin Messukeskus
Messuaukio 1
Helsinki, 00520 Suomi
+ Google Map