Manteli riisipuurossa, punaiset ja kultaiset pakettinauhat, joulukellot ja kuusenkoristeet – mitä ne kaikki oikein merkitsevät? Taiteentutkija Liisa Väisänen kertoo Symbolien joulu -kirjassaan meille kaikille tuttujen jouluisten asioiden kiehtovasta historiasta.
Jouluun liittyy lukematon määrä symboleita, joita usein käytämme tietämättä varsinaisesti miksi. Moni laittaa vanhasta tottumuksesta mantelin joulupuuroon ja tähden kuusen latvaan, paketoi lahjoja sinetöiden ne rusetilla tai vie ystävälleen hyasintin tietämättä, mitä nämä perinteet oikeastaan symboloivat. Taiteentutkija Liisa Väisänen sukeltaa uudessa jouluisessa kirjaan ikivanhojen symbolien historiaan ja tarjoaa näkökulman suomalaisen joulutradition kansainvälisiin juuriin.
”Kaikilla kansoilla on ollut tapana juhlia erilaisin rituaalein talvipäivänseisausta. Ammoisista ajoista alkaen kalenterit ovat tarkkailleet tähtiä, kuuta ja aurinkoa. Seisauspäivät talvella ja kesällä ovat olleet merkittäviä, maagisia ja ehkä hieman pelottaviakin. Noina päivinä, jolloin auringon ajateltiin muuttavan suuntaa, olivat portit avoinna jumalten ja tuonpuoleisten maailmaan. Osa vanhoista talvipäivän seisaustraditioista on siirtynyt jouluun, osa taas uuteenvuoteen” Väisänen kuvailee jouluperinteiden vanhaa historiaa.
Symbolien joulu -kirjan 25 ihastuttavassa ja joulumieltä luovassa luvussa kerrotaan mantelin ja joulutähden lisäksi muun muassa kynttilöistä, enkeleistä ja joulun väreistä. Esimerkiksi klassinen kukan muotoinen piparkakku on muistutus siitä, että valo lopulta voittaa pimeyden ja kevät saapuu talven jälkeen. Joulutortun muoto viittaa Betlehemin tähteen, luumu taas on hedelmänä yleinen symboli Kristusta ja Madonnaa kuvaavissa maalauksissa.
Monilla joulun symboleilla on ikivanha historia, joka vie kauas kristinuskoa edeltävään aikaan. Esimerkiksi monien rakastama joulutähti-kukka on kotoisin Meksikosta, jossa se asteekeille symboloi jumalten uhrina maahan vuodatettua verta. Joulukransseissa ja muissa koristeissa esiintyvä käpy puolestaan oli antiikin kulttuurissa uudelleensyntymän symboli – kuolleelta vaikuttavan kävyn sisällä olevat siemenet ovat lupaus uudesta elämästä.
Symbolien joulun voi ahmia yhdellä istumalla heti ensimmäisenä adventtisunnuntaina, mutta kirjan 25 lukua voi avata myös joulukalenterin tapaan – tutustumalla joka päivä yhteen symboliin tulee samalla tehneeksi aikana kiehtovan ja taianomaisen matkan joulun kulttuurihistoriaan.
Liisa Väisänen on taiteentutkija ja tietokirjailija, jonka aiempaan kirjalliseen tuotantoon kuuluvat mm. Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan (SKS Kirjat 2023) sekä Symbolien Helsinki – Opas pääkaupungin salaisuuksiin (SKS Kirjat 2022). Väisänen tunnetaan myös Ylen Merkkien salat -sarjasta, jota hän veti yhdessä toimittaja Ella Kannisen kanssa.
Liisa Väisänen
Symbolien joulu
ISBN 978-951-858-678-7
112 sivua, sid.
SKS Kirjat 2024