Jos seinät osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat? Symbolitutkija Liisa Väisäsen opaskirja johdattaa lukijan kiehtovalle retkelle Helsingin historiaan ja pääkaupungin vanhojen rakennuksien symboliikkaan.
Helsinki on täynnä kaukaisista kulttuureista vaeltaneita symboleita, joiden tunteminen antaa syvyyttä urbaaniin ympäristöön. Ylen tv-sarjasta Merkkien salat tunnettu symbolitutkija Liisa Väisänen kiinnittää huomiomme lepakon muotoon rännin päässä ja Melkisedekin sinettimerkkiin talon seinässä.
Väisäsen kirjan kymmenen kävelyreittiä johdattavat Helsingin eri kaupunginosiin. Teos kertoo reittien varrelle jäävistä vanhoista rakennuksista, joiden symbolit kertovat kiehtovia tarinoita historiasta ja mytologiasta. Löydätkö itse Pitkänsillan pöllön ja Ateneumin karyatidit?
Karhujen kuvia on löydetty jo esihistoriallisista kalliomaalauksista. Koska karhu menee talviunille ja herää keväällä, on se myös uudelleen syntymisen symboli. Pohjoisessa karhua on pidetty pakanallisuuden symbolina, ja sen vastapariksi asetettiin usein kristittyjen Juudaan leijona. Karhusymboliikkaa löytyy Helsingistä paljon, esimerkiksi Kansallisteatterin yhteydestä.
Symbolien Helsinki on opaskirja pääkaupungin vanhojen rakennusten salaisuuksiin, mutta symbolien kieli arkkitehtuurissa on ikivanhaa. Oppimalla lukemaan symbolien kertomia tarinoita ja tuntemaan niihin liittyvää mytologiaa avautuvat samalla myös minkä tahansa muun eurooppalaisen kaupungin salat.
Liisa Väisänen (PhD) on hardcore-humanisti, tietokirjailija ja taiteentutkija, jonka erikoisalaa ovat symbolit. Hänet tunnetaan myös Ylen tv-sarjasta Merkkien salat. Väisänen on kotoisin Helsingistä, opiskellut Ranskassa, Italiassa ja Egyptissä ja asuu nyt Espanjan Malagassa.
Liisa Väisänen
Symbolien Helsinki – Opas pääkaupungin salaisuuksiin
ISBN 978-951-858-313-7
SKS Kirjat 2022