Suomen suurin kirjatapahtuma Helsingin Kirjamessut on taas täällä! Kirjasyksyn huipentuma täyttää Helsingin Messukeskuksen monipuolisella ohjelmalla ja hyvillä kirjatarjouksilla 28.–31.10. Tervetuloa tutustumaan myös SKS:n osastoon 6g50!
Tutustu ohjelmaamme Helsingin Kirjamessuilla:
torstai 28.10. klo 10.30–11.00, Kruununhaka (Tiedetori)
Satumaarit Myllyniemi: Yliluonnollinen sota
Sotavuodet 1939–1945 mullistivat jokaisen suomalaisen elämän ja herkistivät sen yliluonnollisille kokemuksille sotatantereella, kotirintamalla ja evakkoteillä. Erilaiset enteet ja aavistukset omasta, läheisen ihmisen tai maan kohtalosta olivat yleisiä. Sotilaan kuolema paljastui unessa, ja rintamalla kaatuneiden nähtiin palaavan kotiovelleen. Moni kantaa edelleen mukanaan omaa tai sukunsa salaperäistä sotamuistoa. Satumaarit Myllyniemeä haastattelee Unto Hämäläinen.
torstai 28.10. klo 13.00–13.30, Kruununhaka (Tiedetori)
Anne Mäntynen ja Hanna Lappalainen: Vanhuus ja kielenkäyttö
Miten vanhuksista ja vanhuksille puhutaan? Miten ja miksi kieli vanhuudessa muuttuu? Vanhuus ja kielenkäyttö -kirjan kirjoittajat purkavat yksipuolista kuvaa vanhuudesta ja tarjoavat uutta tutkimustietoa keskusteluun ikääntymisestä suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa. He nostavat esiin uusia ja kriittisiä näkökulmia paljon puhuttuihin vanhenemisen, vanhustenhoidon ja kielenkäytön teemoihin. Päivi Istala haastattelee Hanna Lappalaista ja Anne Mäntystä.
torstai 28.10. klo 14.30–15.00, Senaatintori (Helsingin Sanomat)
Kersti Juva: Tolkienin tulkkina
Kuinka Taru sormusten herrasta kääntyi suomeksi? Maamme huomattavimpiin suomentajiin kuuluva Kersti Juva sai Tolkienin klassikon käännettäväkseen vain 23-vuotiaana aloittelijana. Muun muassa örkki-sanan keksinyt Juva jätti käännöstyöllään lähtemättömän vaikutuksen suomen kieleen. Kersti Juvaa haastattelee Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Ahola.
perjantai 29.10. klo 10.30–11.00, Kruununhaka (Tiedetori)
Taina Saarikivi ja Janne Saarikivi: Turhan tiedon kirja
Maailma on täynnä tietoa. Miksi tietyt tiedot arvioidaan tarpeellisiksi ja toiset vähemmän tarpeellisiksi? Miksi osa julkaistaan ja osa jää julkaisematta? Kuka valinnan tekee ja millä perustein? Janne ja Taina Saarikivi keskustelevat sivistyksen ja tieteen vapauden merkityksestä. Turhakin tieto voi osoittautua merkitykselliseksi, kun kontekstia vaihdetaan. Tieteellinenkin maailmankuva on aina ihmisen valinnan tulos. Haastattelemassa Iida Simes.
perjantai 29.10. klo 12.00–12.30, Suomenlinna
Aura Korppi-Tommola: Alli Paasikivi
Aura Korppi-Tommolan kirjoittama elämäkerta (SKS Kirjat 2021) nostaa esiin Alli Paasikiven merkityksen valtakunnanpolitiikan ja kolmannen sektorin taustavaikuttajana. Hänen kanssaan on keskustelemassa Alpo Juntunen, jonka teos Paasikivi (Otava 2021) osoittaa, miten valtiomies J. K. Paasikivi muovasi Suomen historiaa. Kirjailijoita haastattelee Jarkko Vesikansa.
perjantai 29.10. klo 12.30–13.00, Esplanadi
Pete Europa: Helsinki 1984
Pete Europan Helsinki 1984 & Yön olennot ja uusi aalto (SKS Kirjat 2021) sukeltaa 1980-luvun kulttuurivallankumoukseen. Europan kanssa keskustelee Kimmo Miettinen, jonka historiikki Suomipunk 1977–1981 (Like 2021) päästää ääneen skenen merkittävimmät toimijat. Kirjailijoita haastattelee Iida Simes.
lauantai 30.10. klo 10.30–11.00, Suomenlinna
Maria Lähteenmäki: Laatokka
Laatokka on Euroopan suurin järvi, karjalaisten rakas meri, ankara ja lempeä muistojen paikka, joka on viimein saanut oman historiansa. Kansainvälinen tutkijaryhmä on uudella rantahistoriallisella otteella seurannut Laatokan asukkaita, heidän kokemuksiaan, yhteisöjään ja ympäristön muutosta 1800-luvulta nykypäivään. Suomelle kuuluneen pohjoisen Laatokan rannoilla on osin kipeä, osin valoisa menneisyys. Maria Lähteenmäkeä haastattelee historiantutkija Henrik Meinander.
lauantai 30.10. klo 18.00–18.30, Suomenlinna
Sakari Silvola: Nukkumatin kylmä sota
Muistatko Pikku Kakkosen Nukkumatin? Itä-Saksan ja sosialismin lempeä lähettiläs oli ahkera vieras myös Suomen televisiossa. Unihiekan seassa Nukkumatti tarjoili myös politiikkaa ja ripauksen propagandaa – rautaesiripun yli käytiin ideologista kamppailua lasten sieluista. Sakari Silvolaa haastattelee Kalle Haatanen.
Tervetuloa Helsingin Kirjamessuille torstaista ja lauantaihin klo 10–20 sekä sunnuntaina klo 10–18! Lisätietoja messuista, koronaturvallisuudesta ja ohjelmasta löydät messujen verkkosivuilta >>