Kalle Kananojan uutuuskirja Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950 kuvaa parantamisen monimuotoista historiaa. Millaisia mullistuksia suomalaisessa terveysajattelussa on tapahtunut? Miten lääkäripula on vaikuttanut kansanparantajien suosioon? Kuinka kansallinen rokotusohjelma sai alkunsa, ja millä perustein rokotuksia vastustettiin?
Reilut sata vuotta sitten Suomessa parannettiin sairaita hyvin erilaisilla tavoilla. Näyttöön perustuvan lääketieteen ja julkisen terveydenhuollon läpimurto ei ollut vielä tapahtunut, ja lääkäreistä oli harvaan asutussa maassa pulaa. Kansanparantajat kilpailivat lääkäreiden kanssa potilaiden suosiosta: rohdoskauppiaat kauppasivat yrttilääkkeitä, maallikkoterapeutit vannoivat suggestion nimeen ja luonnonparantajat vastustivat rokotuksia.
Parantajien toiminta koetteli laillisuuden rajoja ja lääkärien monopoliasemaa, ja laitonta lääkärintointa käsiteltiin lukuisissa oikeudenkäynneissä ympäri Suomen vaihtelevin lopputuloksin. Oikeudenkäynnit ja sanomalehtikirjoitukset tarjoavat laajan näkymän parantajien, lääkäreiden ja potilaiden ajatuksiin hoidoista, niiden vaikutuksista ja laillisuudesta. Vaihtoehtolääkinnästä, rokotevastaisuudesta, luontaishoidoista ja salaliittoteorioista yli sata vuotta sitten käyty keskustelu oli hämmästyttävän samankaltaista kuin nykypäivän Suomessa.
“Parantajan luottamusta herättävä hahmo – rohkaisevat sanat sekä potilasta kohtaan osoitettu myötätunto – oli kenties tehokkain lumelääke. Toivonsa menettänyt ja lääkärien toivottomaksi tapaukseksi leimaama potilas sai ainakin hetkellistä helpotusta siitä, että joku lupasi hänelle ihmeitä, olkoonkin että lupaukset eivät perustuneet lääketieteellisiin tosiasioihin vaan kritiikittömään uskoon ja innostukseen.”
Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950 kertoo suomalaisessa terveysajattelussa ja terveydenhuollossa tapahtuneista mullistuksista ja muutoksista, jotka historiankirjoitus on aiemmin sivuuttanut. Valtavirrasta poikkeava ja epätavanomainen lääkintä jakoi menneisyydessä ja jakaa edelleen jyrkästi mielipiteitä. Lääkintäjärjestelmien välisillä kiistoilla on pitkä, tämän kirjan kronologiaa paljon syvemmälle ulottuva maailmanlaajuinen ja kansallinen historia.
FT Kalle Kananoja on tieteiden ja aatteiden historian yliopistonlehtori Oulun yliopistossa. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat parantamisen globaalihistoriaan pureutuva kokoomateos Kiistellyt tiet terveyteen (SKS 2017) sekä parantamisen historiaa varhaismodernissa Afrikassa käsittelevä Healing Knowledge in Atlantic Africa (Cambridge University Press 2021).
Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950
Kalle Kananoja
ISBN: 9789518582710
SKS Kirjat 2021
Tilaa teos verkkokaupastamme >>
Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>