Kevään 2022 tietokirjat vievät suomalaisen puutarhan juurille, muistelemaan liftaus- ja interrail-matkoja sekä suunnittelemaan uusia retkiä lähelle ja kauas.
Suomalaisen puutarhan upeasti kuvitettua historiaa
Kasviarkeologi Teija Alangon upeasti kuvitettu Daalia ja pelakuu kertoo suomalaisen puutarhan kasvutarinan siirtolapuutarhoista kartanoiden puistoihin. Alanko sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon edellisestä teoksestaan Malva ja mulperi.
Jenny Paulaharju ja maankiertäjän perintö
Jenny Paulaharju oli maamme ensimmäisiä naispuolisia perinteenkerääjiä. Yhdessä miehensä ja työtoverinsa Samuli Paulaharjun kanssa hän kiersi Lapin erämaita ja muita vaikeakulkuisia seutuja yli kahden vuosikymmenen ajan. Jenny ajoi tasa-arvon asiaa, mutta halusi jättäytyä miehensä varjoon. Samulin pojantyttären Marjut Paulaharjun kirjoittama tammikuussa 2022 ilmstyvä elämäkerta kertoo viimein Jennyn tarinan.
Vaellusvarusteet kuntoon
Runsaasti käytännön vinkkejä ja tuotesuosituksia sisältävä Vaellusvarusteet auttaa retkeilyvarusteiden vertailussa ja valinnassa. Retkeilytoimittaja ja eräopas Ossi Määttä opastaa vaeltajaa myös varusteiden käytössä ja huollossa. Kirjan avulla jokainen retkeilijä oppii valitsemaan juuri omiin tarpeisiinsa sopivimmat varusteet. Teos ilmestyy maaliskuussa.
Määtän aikaisempi teos Kevytretkeilijän opas (SKS 2019) sopii erityisesti grammanviilaajille ja mahdollisimman kevyitä kantamuksia kaipaavalle.
Lähiretkelle Vantaanjoen vartta pitkin
Sata kilometriä pitkä Vantaanjoki tarjoaa paljon mahdollisuuksia ulkoiluun ja harrastamiseen! Joenvarsi rantateineen on vanha kulttuurireitti, jonka varrelle jää paljon kiinnostavaa nähtävää.
Hanna Apajalahden maaliskuussa ilmestyvä Vantaanjoki – Tutkimusmatkailijan opas kutsuu virkistäytymään ainutlaatuisen joen rannoilla kävellen, pyöräillen, meloen tai lumisena talvena hiihtäen.
Opas vinkkaa parhaat lintubongaus- ja kalannarrauspaikat, hienoimmat kosket ja uimarannat, kauneimmat lehdot ja luontopolut sekä matkan varrelle osuvat kahvilat ja piknikpöydät.
Matkalle maata pitkin
Liftausmuistoja vie lukijan matkalle aikaan, jolloin monelle nuorelle tavallinen liikkumismuoto vaati luottamaan tuntemattomaan. Oliko maailma ennen turvallisempi vai oliko matkassa vai roppakaupalla onnea? Nostalgiaa tarjoaa myös Mikko Mankan Interrail-muistoja, joka kokoaa 50-vuotista taivaltaan vuonna 2022 juhlivan nuorisomatkailun klassikon tarinan yksiin kansiin. Millaista oli seikkailla Euroopassa aikana ennen yhteisvaluuttaa, kännyköitä tai Googlen karttoja?
Serkkuni kanssa liftasimme kahden miehen kyytiin ruotsalaiseen autoon Haaparannalta Kemiin. Pysähdyimme bensa-asemalle ja kuski poistui autosta. Toinen mies tiedusteli, mahdammeko tietää, kuka on kuski. Ei tiedetty. Oli Ingmar Bergman.
Suomen rautateiden historia ratajätkien silmin
Suomen rautatiehistoria käynnistyi, kun ratatyöt Helsingin ja Hämeenlinnan välillä aloitettiin kesällä 1857. Toiseen maailmansotaan mennessä rautateiden verkko kattoi jo lähes koko maan.
Rautateiden rakennus antoi leivän tuhansille työmaalta toiselle kulkeville jätkille. Ratajätkät-kirjassaan Kalle Kallio seuraa radanrakentajia läpi kuohuvien vuosikymmenten.
Kirjaan pohjautuva Ratajätkät-näyttely avautuu toukokuussa 2022 Suomen Rautatiemuseossa ja Työväenmuseo Werstaalla.
Kansanuskon klassikoiden sarja täydentyy
Suomalaisen kansanuskon klassikkosarjamme täydentyy helmikuussa Julius Krohnin teoksella Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus. Suomensukuisten kansojen muinaisia pyhiä paikkoja ja uskonnollisia menoja luotaava teos ilmestyi ensi kertaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisemana vuonna 1894. Sarjassa on aikaisemmin julkaistu mm. Martti Haavion Suomalainen mytologia ja Uno Harvan Suomalaisten muinaisusko. Tutustu sarjaan >>
Uutta luettavaa historiasta ja yhteiskunnasta kiinnostuneelle
Onko vammaisilla vieläkään yhdenvertaisia mahdollisuuksia, kysyy Matti Laitisen ja Paula Pietilän teos Vammaiset – Vaivaisista täysivaltaisiksi kansalaisiksi? Hyvinvointivaltion historiaan pureutuu myös Vaivaisuskot, joka tarkastelee Suomen perusturvan kehitystä vaivaisukkoperinteen kautta.
Katri Maasalon kirjoittama Valtioneuvoston linnan 200 vuotta esittelee Suomen näyttävimmän ja tärkeimmän hallintorakennuksen, ja Suomalainen perheyritys kertoo perheyrittäjyyden historiasta 1800-luvulta nykyaikaan.
Kevään 2022 uutuuksiimme voit tutustua selaamalla sähköistä katalogiamme. Katalogin voi myös ladata pdf-tiedostona.