Metsän kuningas, korven valtias, myyttinen karhu. Perinteentutkija Pasi Klemettinen pureutuu uudessa kirjassaan Suomen kansalliseläimen myyttiseen historiaan. Karhu on paljon muutakin kuin vihattu vahinkoeläin, arvostettu saaliseläin tai suojeltava luonnonvarainen eläin.
Pohjoisten kansojen pyyntikulttuureissa karhulla oli monin tavoin keskeinen asema. Metsän valtiaan ympärille kietoutui valtaisa määrä uskomuksia, rituaaleja ja myyttejä, jotka juontavat juurensa kaukaa kivikaudelta. Ne kuvastavat karun kauniilla tavalla karhun paikkaa ihmisen mielenmaisemassa.
– Karhun koettiin metsän väkivahvana valtiaana olevan ihmisen kaltainen olento, jolla oli käpälänsä pelissä jo aikojen alussa, kun eri kansat ja klaanit saivat myyttisen syntynsä. Yksin karhu kykeni haastamaan pyyntiyhteisöjen ylivallan tai ainakin asettamaan rajat niiden toiminnalle – kaikkialla luonnossa vaikuttavien haltioiden, jumaluuksien ja muiden voimien tavoin. Mikään toinen pohjoinen eläinlaji ei ole saanut osakseen vastaavaa seremoniallista kohtelua, Klemettinen sanoo.
Useat alkuperäiskansat uskoivat olevansa karhun jälkeläisiä tai ainakin sukulaisia aikojen alusta saakka. Toiset heistä katsoivat öiselle pohjoiselle tähtitaivaalle ja näkivät siellä karhun alkukodin, josta myyttinen eläin laskettiin alas maan päälle. Karhua kunnioitettiin, lepyteltiin, kartettiin, pelättiin ja myöhemmin vainottiin vaarallisena henkipattona.
– Iso karhu (Ursa Major) oli ja on edelleen tärkein tähdistö useille pohjoisille alkuperäiskansoille. Heidän kertomuksissaan metsästäjät koirineen ajoivat muinoin takaa karhua kauas jäälle, kunnes se yllättäen nousi ilmaan ja kapusi pakoon taivaalle. Pyytäjät eivät lopettaneet karhunajoa, vaan seurasivat saaliseläintä. Näin karhusta, metsästäjistä ja heidän koiristaan syntyi taivaalle Ison karhun tähdistö. Osa intiaanikansoista nimitti erityisesti Otavan tähtikuviota omalla kielellään karhuksi. Sen tähdissä he näkivät kolme metsästäjää sekä padan, jossa karhu lihat keitettiin, Klemettinen kertoo.
Perinteentutkija Pasi Klemettinen etsii uudessa kirjassaan Karhu – Pohjoisten kansojen myyttejä metsän kuninkaan jättämiä jälkiä pohjoisten kulttuurien mytologioista. Myyttinen matka vie lukijan suomalaisen korpikansan karhunpeijaisista aina Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen perinteisiin ja Kaukoidän uhriseremonioihin asti.