Jenny Paulaharju -elämäkerta on Marjut Paulaharjun kunnianosoitus Lapin kansanperinnettä keränneelle vaeltajalle

Jenny Paulaharju oli maamme ensimmäisiä naispuolisia perinteenkerääjiä. Yhdessä miehensä ja työtoverinsa Samuli Paulaharjun kanssa hän kiersi pohjoisen vaikeakulkuisia seutuja yli kahden vuosikymmenen ajan, tallentaen erityisesti naisten ja lasten perinnetietoa. Retket veivät milloin Lapin erämaihin, milloin Ruijaan tai Länsipohjaan. Samulin pojantyttären Marjut Paulaharjun kirjoittama elämäkerta kertoo viimein Jennyn tarinan.

Jenny Paulaharju (1878–1964) oli huomattava suomalainen tiedenainen ja maamme ensimmäisiä naispuoleisia kansanperinteen kerääjiä. Hän syntyi kymmenlapsiseen lukkariperheeseen ja valmistui ylioppilaaksi 1899 yhtenä Oulun ensimmäisistä naisylioppilaista. Jenny valitsi tietoisesti kouluttautumisen ja ansiotyön, naiselle tuohon aikaan harvinaisen tien, joka sulki pois perheen perustamisen vaihtoehdon. Työskennellessään Oulun kuuromykkäinkoulussa Jenny tapasi Samulin.

Marjut Paulaharjun kirjoittama elämäkerta kuljettaa lukijaa Jennyn ja Samulin matkoilla ja avaa kahden kiehtovan perinteenkerääjän työ- ja perhe-elämää. Teos näyttää, miten Jenny Paulaharjusta, herännäiskristillisyyden ohjaamasta, värikkäästä ja ristiriitaisesta persoonasta, kasvoi uuttera opettaja ja perinteenkerääjä sekä naisasianainen, joka oli vaatimassa tasa-arvoa erityisesti naisopettajille. Elämäkerta piirtää esiin voimakastahtoisen naisen, jolla oli ristiriitainen suhtautuminen lapsipuoliinsa ja rankkoihin keruumatkoihin, mutta joka kuitenkin koki tehtäväkseen tukea Samulia.

”Kuitenkin eroavuudet paljolti tasoittuivat yhteisten kansanperinnekeruumatkojen myötä ja muita arvokkaampi tunne oli kulkijoita yhdistävä samanhenkisyys. Jenny oppi vähitellen nauttimaan matkoista ja keruutyöstä, vaikka ei tuntenutkaan samanlaista palavaa intohimoa siihen kuin Samuli. Heistä tuli yli kahdeksi vuosikymmeneksi suhteellisen harmoninen kulkuripari, jossa Jennyllä oli omien sanojensa mukaan aina oppipojan asema.”

FM, tietokirjailja Marjut Paulaharju (s. 1944) on Samuli Paulaharjun pojantytär. Hän on julkaissut useita kansanperinnettä ja kulttuurihistoriaa käsitteleviä teoksia ja artikkeleita.

Jenny Paulaharju – Maankiertäjän elämä
Marjut Paulaharju
ISBN: 978-951-858-288-8

Tilaa teos verkkokaupastamme >>

Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>