Bi- ja panseksuaalisuuteen suhtaudutaan edelleen usein vähätellen: ne ovat yhtä aikaa sekä näkymättömiä että ennakkoluulojen ja väärinkäsitysten varjostamia. Jenny Kangasvuon tuore tietokirja antaa äänen sateenkaariyhteisössäkin varjoon jääneille vähemmistöille.
Millaista oli elää biseksuaalina viisikymmentä vuotta sitten? Entä panseksuaalina tänään? Miten järjestää elämä, joka asettuu seksuaalisuuden itsestäänselvimpien lokeroiden ulkopuolelle? Bi- ja panseksuaalit kohtaavat usein syrjintää ja kielteisiä asenteita. Vastapainona näkymättömyydelle ja ennakkoluuloille on kokemus vapaudesta rakastaa, solmia ihmissuhteita ja toteuttaa seksuaalisuuttaan omaehtoisesti.
Uutuuskirja Bi- ja panseksuaalisuus kokoaa yksiin kansiin kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuon tutkimustyön parinkymmenen vuoden ajalta. Kangasvuon tekemät haastattelut antavat äänen yksilöllisille kokemuksille, joissa on yllättävän paljon samaa sukupolvesta riippumatta. Kirjaa taustoittavat ja värittävät Kangasvuon omat kokemukset elämästä biseksuaalina.
– En usko, että bi- ja panseksuaalisuutta ympäröisi hiljaisuus sen takia, että niistä puhuminen olisi hävettävää. Pikemminkin niiden oletetaan koskevan vain hyvin harvoja ihmisiä. Näkymättömyydestä huolimatta bi- ja panseksuaalisuus ovat elettyä arkea suurelle joukolle suomalaisia. Vielä suuremmalla osalla on kokemuksia, ajatuksia ja fantasioita, joita voidaan kuvailla näillä sanoilla, vaikka bi- tai panseksuaalinen identiteetti ei tuntuisikaan sopivalta, Kangasvuo toteaa.
FT Jenny Kangasvuo on kulttuuriantropologi ja kirjailija, jonka erityisalaa ovat seksuaalisuus ja ruumiillisuus niin tutkimuksessa kuin tarinoissa.
Jenny Kangasvuo
Bi- ja panseksuaalisuus
ISBN 978-951-858-221-5
SKS Kirjat 2022