Katajanokan renesanssipalatsin tarina avautuu uutuuskirjassa ENEN, Aikamatka Katajanokalla – En tidsresa på Skatudden

Katajanokka tunnetaan Euroopan laajuisesti lähinnä yhtenäisistä jugendkortteleistaan. Katajan korttelissa sijaitseva uusrenesanssityylinen Byggnadsaktiebolaget Enen täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Uutuuskirja Aikamatka Katajanokalla kertoo tämän ainutlaatuisen asuintalon tarinan.

Katajanokalla Katajan korttelissa sijaitsee vuonna 1897 valmistunut uusrenesanssityylinen kivitalo, Enen. Satamakadun ja Rahapajan kulmatontin ”palatsi” on harvinainen uusrenessanssityylisten asuintalojen edustaja kaupunginosassa. Rakennuksen suunnitteli aikansa johtaviin arkkitehteihin kuulunut professori Gustaf Nyström, joka on piirtänyt myös Säätytalon ja Kansallisarkiston. Enenin perustajaosakkaita olivat muiden muassa RKP:n perustaja Axel Lille ja Helsingin kunnallispormestari Elias Öhman. Muita tunnettuja talon asukkaita ovat olleet Enenissä lapsuutensa 1920-luvulla viettänyt kenraali Adolf Ehrnrooth sekä kirjailija Tyyni Tuulio. Tällä hetkellä talossa sijaitsee myös kaksi diplomaattiresidenssiä.

Enenin tarina on nyt koottuna Iris Helkaman toimittamassa kirjassa Aikamatka Katajanokalla – En tidsresa på Skatudden, joka ilmestyy kaksikielisenä.Teos tarkastelee merkkirakennusta, sen historiaa, arkkitehtuuria ja elämää kahdeksasta näkökulmasta. Kirjan sisältö nivoutuu niin kaupunkitutkimukseen, kotiseutuhistoriaan kuin mikrohistoriaankin. 

Mitä voikaan yhden rakennuksen talohistorian kautta kertoa! Kokonaisen kaupunginosan, ajan arkkitehtonisten tavoitteiden, koristemaalauksen kulta-ajan, sisustustyylien ja aikakauden historiallisten tapahtumien ja elämäntavan kirjo aukeaa kirjan sivuilta. Jo lähtökohdat ovat kiehtovat: Kun Katajanokka sai uuden kaavan 1895 ja satamarata ulotettiin Katajanokalle, alkoi taloudellisen toimeliaisuuden ja rakentamisen vaihe. Ennen sitä läntinen Katajanokka oli kalastajien ja käsityöläisten vähitellen rappeutuneiden puutalojen osittain täyttämää. Nyt kaupunki edellytti kivitalojen rakentamista. Rahatoimikamari möi tontteja huutokaupalla, ja Enenin perustajaosakkaat huusivat tontin – eivät omiin nimiinsä, vaan perustamansa Byggnadsaktiebolaget Enenin kautta. Yhtiö rakensi talon ja vuokrasi asunnot yhtiömiehille. Yhtiörakentaminen oli tuolloin vielä melko uutta, ja Enenin perustajia voisikin nimittää urbaaneiksi pioneereiksi.

Iris Helkama

Helkaman toimittaman teoksen muut kirjoittajat ovat taidehistorioitsijat Teppo Jokinen, Timo Keinänen, Kati Heinämies, Elina Seppälä ja Antti Eerikäinen, ylikonservaattori Pentti Pietarila ja isännöitsijä Peter Estlander. Kirjan monipuolisen kuvituksen runkona ovat Rauno Träskelinin ottamat tuoreet valokuvat rakennuksesta, sen porrashuoneesta, koristemaalauksista ja interiööreistä.

Iris Helkama (toim.) 
Aikamatka Katajanokalla – En tidsresa på Skatudden: Enen 
ISBN 978-951-858-139-3
SKS Kirjat 2022

Tilaa kirja-aiheinen uutiskirjeemme >>